pondělí 5. května 2014

Dámský letní klobouk

Každá moderní malá holčička má v šatníku alespoň jednu háčkovanou čepičku. Ale co my dospělé ženy? Pustila jsem se do kloboučku na léto, který bude chránit před sluncem, takové náhrady slamáku. :-)


Pracovala jsem podle tohoto návodu: http://www.garnstudio.com/lang/cz/pattern.php?id=6499&lang=cz 
Z domácích zásob jsem vylovila Camillu, vzala háček 3,5 mm (háčkuji volně, pro někoho kdo utahuje bude lepší 4 mm) a dvojitou přízí se pustila do kloboučku podle návodu.

Hustota vzoru v návodu je 17 krátkých sloupků na 10 centimetrů, já měla spíše 16, řídila jsem se tedy instrukcemi pro menší velikost s tím, že chci dostat větší. Pro menší velikost by stačilo přidávat jen na 75 KS a pak pokračovat podle návodu, vzor z dlouhých sloupků háčkovat na  těch 75.



Barvy klobouku jsem smíchala až po konec vzoru, krempu jsem udělala jednobarevnou. Na tuto kombinaci jsem spotřebovala 2 a kousek klubka jednobarevné a 1 a kousek klubka strakaté. Na klobouk celý ve stejném tónu by stačily 4 klubka, respektive dvě a dvě při míchání barev.

Camilla sama o sobě je docela pevná, háčkovaná dvojitě na husto je pevná ještě více, a proto klobouk hezky drží tvar i bez škrobení či jiných úprav. Nahoru ohnutou krempu vytvoří poslední dvě řady bez přidávání.

pátek 2. května 2014

Inspirace k slevové akci

26 druhů mých oblíbených Drops přízí je v květnu u všech prodejců se slevou 35%. To pro nás, sysly vlněné, znamená, že je čas nakupování na dlouho okukované, ale pro cenu odkládané projekty.

Zde je můj výběr, co jsem objednala.
Pro sestru k Vánocům (ano, už :-D) v světle růžové a pro mě z vínového Cotton Merina, takže rovnou na dva kousky. :-)


Po uháčkovaní čtverečkové deky pro syna a následném začišťování více než 150 konců jsem prohlásila, že už žádná deka! Ale ona je tak úžasně měkká a příjemná, že nakonec chci taky. Z Big Delight a Big Merina bude krásně hřát, snad ji do zimy akorát stihnu. :-D


Zimní set z Eskima a Puddelu. Mohér bude krásně ňuchňací, tak jen aby bylo příští rok dost zima i na nošení. Šedé Eskimo už mám doma.


Na Facebooku na mě občas vyskočí výběr z návodů Drops Inspiration. V tom posledním mě zaujal tento boho svetr. Muž kupodivu řekl, že je zajímavý (čekala jsem "nelíbí, moc hippie"), tak jdu do něj. Plán je zkombinovat Alpacu v barvě lila a borůvkový Fabel, který už mám doma.



Moje ponožková láska na první pohled a konečně Karisma v akci.

Taky něco pro syna z Merina Extra Fine v tyrkysové. Nejmenší velikost v návodu je na 3 roky, tak budu mít dost času na dokončení. :-D


Tuto vestičku už jsem zkoušela z Alpacy, ale vůbec nevyniknul vzor, pokus dvě tedy bude z Baby Merina jak je psáno v návodu. Barva ledově modrá.

Tvarování

Posledním krokem k dokončení výrobku není začištění volných konců, po tomto následuje ještě krok další, tvarování. (Anglicky "blocking".) U tvrdého akrylu se dá často přeskočilt, ale obzvlášť u vlny je to ten krok, který z amatérského dílka udělá dílo profesionální a schová drobné chyby v utahování a podobně.

Názorně tedy o co jde:
Z tohoto:

Tohle:

Příkladem je deka do postýlky pro syna na léto z Fabelu. Samotné čtverečky se kroutily přímo pekelně a sháčkované to bylo jen o trochu lepší.

Co tedy s tím?

Deku jsem jemně v ruce vyprala v trošce šamponu na vlnu. Opatrně vymačkala co šlo, hlavně nekroutit. Pak jsem ji celou zamotala do osušky na pár minut, aby zůstala jen vlhká, a pustila jsem se do rovnání. Mokrá deka byla dost těžká, šla tedy jen rozložit do požadovaného tvaru. Svetry a různé méně poddajné věci je potřeba do požadovaného tvaru přišpendlit. K tomu dobře poslouží dětské pěnové puzzle, ale i třeba jen zase osuška. Deky a jiné pravoúhlé výtvory je dobré rozložit na kostkovanou látku (ubrus, povlečení, kus látky speciálně koupený), jednoduše se tak zachová poměr stran a velikost.

Takto nachystaný kousek se nechá uschnout a je hotovo. :-)