čtvrtek 10. července 2014

Nahazování ok bez dlouhých konců

Nahazovat oka pro pletení lze mnoha způsoby. Pro klasický způsob, který mě naučila maminka a dodnes nejraději používám, se nechává dlouhý konec a mezi palcem a ukazovákem se na něj nahazují oka. Největší oříšek je vždy určit jak dlouhý nechat ten konec aby nám stačil, ale nezůstal příliš dlouhý zbytek. U malých věcí, kdy většinou nahazujeme maximálně pár desítek ok, to je někdy metodou pokus-omyl, i tak máme ale za chvilku hotovo a můžeme plést. Pro svetr na dospělého pletený na kruhové jehlici ale nahazujeme i několik stovek ok a není nic víc k naštvání než když máte nahozených 250 ok a na posledních 20 vám nezbyl konec.

Právě pro tyto případy (ale klidně i pro malé kousky) se hodí nahazování se dvěma konci. Můžeme použít buď začátek a konec jednoho klubka nebo klubka dvě.

Na začátku si uděláme smyčku z obou konců společně a navlečeme na jehlici. Tato smyčka se nepočítá, na konci ji zase rozvážeme, jen nám drží oba konce tam kde je chceme mít.



Příze nyní rozdělíme, jedna jde na palec, druhá na ukazovák, a nahazujeme oka tak jak jsme zvyklé.




Tímto způsobem nám nikdy nedojde konec a ani nezůstane zbytečně dlouhý, bude vždy tak akorát. Až máme nahozený požadovaný počet ok, tak jeden konec ustřihneme (necháme délku tak aby se dal zapošít), rozvážeme smyčku na začátku, a druhým koncem můžeme začít plést.



Jediný rozdíl proti klasickému nahazování jsou dva konce navíc na zapošití, ale to je v porovnání se znovunahazováním několik set ok maličkost. :-)

2 komentáře: