středa 9. července 2014

Pletení krajových ok

V našich luzích a hájích se při pletení učí jeden styl pletení krajových ok - poslední oko sejmout a první uplést hladce za zadní niť, případně varianta uplést poslední oko a první sejmout, výsledek je však stejný. Takto pletený okraj vypadá hezky rovnoměrně a není třeba s ním dále nic dělat, ideální je tedy pro šály a obecně kdekoliv, kde už se s okrajem nebude dále pracovat a zůstane viditelný.

Při práci s anglickými návody a videi jsem ale zjistila, že často okrajová oka pletou stejně jako zbytek, to ale tvoří nehezký, nepravidelný a zkroucený okraj, takže jsem nad tím vždy jen mávla rukou, k návodu si přidala dvě krajová oka a pletla si po svém. :-)

Co ale stojí za zmínku je pevný okraj. Stejně jako v prvním případě počítáme s okrajovými oky navíc, jen je pleteme jinak. Každé okrajové oko, na konci i na začátku řady, upleteme vždy hladce, normálně za přední niť, obyčejné hladce. Okraj takovéto pleteniny je pevný a tvoří jakoby uzlíky.



S takovým okrajem se velmi dobře pracuje při sešívání dílů matracovým stehem, výsledkem je krásný, neviditelný šev bez dírek. 

Druhé využití tohoto okraje je pokud budeme po straně pleteniny nabírat oka, například na knoflíkovou légu. Oka nabraná podél tohoto okraje jsou rovnoměrná a netvoří dírky jako u okraje se sejmutými oky.

4 komentáře: