čtvrtek 11. září 2014

Nákupy merina u Decidy


Jestli patříte jako já mezi milovníky kvalitních přírodních materiálů, tak už jste nejspíš o ručně barveném merinu od Decidy slyšely. Je velmi populární hlavně mezi maminkami, které používají látkové plenky a pletou z něj svrchní kalhotky zvané vlňáčky.

Tyto materiály ale mají mnohem širší použití než jen na vlňáčky. Vlna je funkční materiál, opravdu hřeje, nasákne velký objem vlhkosti a i přesto nestudí. Pro horkokrevné lidi, jako je třeba můj syn, zabraňuje nadměrnému pocení a přehřívání. Můj syn a jeho naprostá nesnášenlivost akrylu a jiných umělých vláken pro mě byla posledním impulzem k přechodu na čistě přírodní materiály a z akrylu nebo směsí pletu už jen výjimečně i pro dospělé.

Vlna merino ovcí je nekousavá a hodí se i pro velmi malé děti. K dostání je většinou ve dvou verzích, bez úpravy superwash je zcela přírodní, tak jak ji ostříhali z ovce, jen vypraná. Je trochu náročnější na údržbu, je třeba ji prát opravdu v ruce a ve vlažné vodě, ideálně v prostředku na vlnu. Při prudkém střídání teplot se srazí a zplstnatí. Nesmí se ždímat ani kroutit, vlákna by se tím poškodila, jen se jemně vymačká přebytečná voda a pletenina se suší volně rozložená. Za tuto péči se vám odmění právě těmi skvělými vlastnostmi popsanými v předchozím odstavci. Druhá verze je s úpravou superwash, kdy jsou přírodní drsná vlákna obalena a vlna snese jemné praní v pračce. Na vlnu v žádné úpravě nikdy nesmí přijít aviváž, protože obalí vlákna a pleteninu nenávratně zničí.

Takto jen velmi stručné intro k vlně a teď už můj nejnovější nákup od Decidy. :-)
Jedno ze dvou modrobéžových klubek, které už je namotané a z něj upletený vzorek, je Extra Merino 5mm, ze kterého bude svetřík TAMA pro syna. Čtyři horní jsou 100% Merino na zatím blíže neurčené zimní kousky pro syna, jen fialové možná bude na nákrčník Artfully Simple Infinity Scarf pro tchýni. Spodní tři modrofialové jsou směs vlny a alpaky (Nepal) a budou z nich návleky pro mě, nechala jsem se inspirovat popiskem u Decidy. :-)

Tímto celým zápiskem na blogu chci Decidu a její úžasné příze všem doporučit k vyzkoušení, nebudete litovat. K dostání jsou na www.fler.cz/shop/decida nebo též nově na eshopu www.decida.cz. 

1 komentář: