sobota 17. ledna 2015

Lace


Lace (čti lejs) neboli krajka je v pletení svá vlastní kategorie, která se od běžného pletení trochu liší.

1. Plete se z tenké příze na relativně silných jehlicích. Příze, u které by se na běžnou pleteninu použily jehlice maximálně 2mm, se plete na jehlicích 3,5mm i více. Výsledek je měkký, vzdušný a plný "děr".

2. U běžného pletení se doporučuje nakonec dílo namočit, srovnat a nechat uschnout do požadovaného tvaru. U krajky je to nezbytně nutné, bez mokrého vypnutí budete mít jen ošklivý a neforemný kus děrované pleteniny. Závěrečným vypráním a vypnutím (používají se k tomu nerezavějící dráty a špendlíky) teprve získáte tu krajkovou nádheru jako z obrázku.

3. Použít se dají jen přírodní materiály, akryl nepůjde vypnout jako je popsáno v předchozím bodě. Voda přírodní vlákno naruší a to se stane poddajným, můžeme s ním pracovat. Akryl se namočí, vypne, uschne a vrátí se do původního tvaru. 

4. Pokud uděláte chybu, nedá se kvůli množství nahozených a spletených ok párat, jediná možnost je očko po očku plést zpět. Na chyby tedy pozor, takhle zpět přeplétat několik řad o více jak třech stech okách není pro slabé nátury.

Co se týče jehlic, ideální jsou kruhové s dlouhým a opravdu flexibilním drátem a spíše ostřejšími špičkami, kterými se tenká příze dobře nabírá. Právě testuji jehlice od Addi, kovové, přímo se špičkami na lace a rozhodně nelituji investice, pracuje se s nimi výborně. Oceňuji hlavně proto, že jsem si jako svůj začátečnický projekt vybrala šátek echt děrovaný a přijde mi, že splétám skoro všechna oka. S jehlicemi, kterými se špatně napichuje a oka se špatně posouvají mezi drátem a jehlicí bych už to dávno vzdala.

K samotnému pletení není potřeba znát žádné speciální techniky, jako vždy je vše pouze hladce, obrace, splést a nahodit. :-)

Takže na první krajkový kousek v mém podání se můžete těšit za pár měsíců a bude to tento:


Pletu z příze Lace od Dropsu, kterou jsem si sama obarvila takto:

Dílo ve stavu rozpracovaném a v tom ošklivě nevypnutém vypadá zatím takto:


2 komentáře: