neděle 26. února 2017

Vybíráme velikost svetru

Chci plést svetr. Najdu návod, vyberu velikost a můžu jít na to. Jednoduché, že? Jak ale tu velikost vybrat?

Velikosti svetru jsou nejčastěji uvedené podle obvodu hrudníku. Pokud ovšem nejste majitelkou ideálních tabulkových "béček", podle kterých se navrhují konfekční střihy, tak vám pravděpodobně velikost svetru podle obvodu hrudníku nebude úplně sedět, Pro zjištění tohoto faktu jsem musela uplést (ne)jeden svetr velikosti cirkusového stanu, než jsem zjistila kde je zakopaný pes a jak vybrat velikost lépe a hlavně jak a kde tedy měřit.

Trikem je neměřit obvod hrudníku v nejširším místě, protože obzvlášť pokud jste jako já majitelkou spíše většího poprsí, výsledkem bude onen cirkusový stan místo svetru. 

Správné měření pro velikost svetru je obvod hrudníku těsně pod pažemi a nad podprsenkou (v angličtině se tento rozměr označuje jako "high bust"). Pro mě osobně je to rozdíl 10-12 cm, tedy celé dvě dámské velikosti. Podle tohoto rozměru vám bude svetr sedět mnohem lépe v ramenou, kde je nesedící svetr asi nejvíce poznat.

Další detaily jako velikost poprsí, pasu nebo boků, tak aby svetr seděl opravdu na míru, lze pomocí zkrácených řad a vhodně umístěných přidávání a ubírání, takže určitě není potřeba vybírat nesedící velikost jen abychom se do svetru nějak vešly. :)


1 komentář: