pátek 2. května 2014

Tvarování

Posledním krokem k dokončení výrobku není začištění volných konců, po tomto následuje ještě krok další, tvarování. (Anglicky "blocking".) U tvrdého akrylu se dá často přeskočilt, ale obzvlášť u vlny je to ten krok, který z amatérského dílka udělá dílo profesionální a schová drobné chyby v utahování a podobně.

Názorně tedy o co jde:
Z tohoto:

Tohle:

Příkladem je deka do postýlky pro syna na léto z Fabelu. Samotné čtverečky se kroutily přímo pekelně a sháčkované to bylo jen o trochu lepší.

Co tedy s tím?

Deku jsem jemně v ruce vyprala v trošce šamponu na vlnu. Opatrně vymačkala co šlo, hlavně nekroutit. Pak jsem ji celou zamotala do osušky na pár minut, aby zůstala jen vlhká, a pustila jsem se do rovnání. Mokrá deka byla dost těžká, šla tedy jen rozložit do požadovaného tvaru. Svetry a různé méně poddajné věci je potřeba do požadovaného tvaru přišpendlit. K tomu dobře poslouží dětské pěnové puzzle, ale i třeba jen zase osuška. Deky a jiné pravoúhlé výtvory je dobré rozložit na kostkovanou látku (ubrus, povlečení, kus látky speciálně koupený), jednoduše se tak zachová poměr stran a velikost.

Takto nachystaný kousek se nechá uschnout a je hotovo. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat