sobota 26. listopadu 2016

Super Simple - návod na jednoduchý asymetrický šátek

www.petra-plete.blogspot.cz


Letos jsem mojí mamince k Vánocům upletla šátek. Maminka má ráda růžovou, takže mě napadlo využít silnou přízi, barvenou od Decidy, pro kterou už několik let hledám ten pravý projekt.

Ten pravý projekt jsem nakonec nenašla, příze je sama o sobě tak vzorovaná, že na ní vše zanikne. Upletla jsem tedy velmi jednoduchý, asymetrický, trojúhelníkový šátek- proto název Super Simple. Stejný šátek půjde uplést prakticky z jakékoliv příze, základem je vzít jehlice o několik čísel větší než doporučené.

www.petra-plete.blogspot.cz


Na přízi Super Bulky jsem vzala jehlice 12 mm. Na fingering bych vzala 4 mm, na DK 5 mm, na worsted 6 mm, na Aran 8 mm. Ale nejlepší je prostě vyzkoušet na jakých jehlicích se vám bude zdát vzorek z vaší příze hezky měkký a poddajný. :)

Návod:

Nahodit 5 ok

Řada 1: Sejmout první oko s přízí vepředu. Plést hladce k posledním dvěma okům, Předposlední oko rozplést hladce (uplést hladce, nechat oko na jehlici a totéž oko uplést za zadní nit). Poslední oko sejmout s přízí vepředu.
Řada 2: První okrajové oko rozplést, Hladce k posledním dvěma okům. Poslední dvě oka splést hladce.

Tyto dvě řady opakovat dokud téměř nedojde příze nebo šátek má požadovanou velikost.

Ukončení: Oka uzavřeme, já použila lace bind off: Dvě oka splést za zadní nit, oko vrátit zpět na jehlici a takto stále dokola až jsou všechna oka uzavřena.

Dokončení: Šátek nablokujeme. (Namočíme ve vlažné vodě dokud se pořádně nenasákne. Opatrně vodu vymačkáme, nekroutíme, zamotáme šátek do osušky a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Šátek vypneme na pěnových puzzlích nebo matraci pokryté suchou osuškou. Připneme špendlíky do požadovaného tvaru a necháme uschnout.)

1 komentář:

  1. Moc pěkný Peti, musím si ho zapamatovat, až nebudu vědět, co s nějakou strakatinou!;-)

    OdpovědětVymazat